Get Adobe Flash player


Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

ΣΤΗ ΚΕΑ


Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τη σφοδρή κακοκαιρία, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄μετέβη στην Κέα την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου και το απόγευμα τέλεσε τον εόρτιο Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του πολιούχου της νήσου Αγίου Χαραλάμπους, τον οποίο παρακολούθησε πλήθος Κείων.

Προ του πέρατος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τον Παρακλητικό Κανόνα του Αγίου Χαραλάμπους Πολιούχου Κέας, την έκδοση του οποίου επιμελήθηκε η Ιερά Μητρόπολη, και ο οποίος εψάλη το πρώτον στον ως άνω Ιερό Ναό.

Στη συνέχεια, χειροθέτησε Αναγνώστες τους κους Κων/νο Νίνο Ιεροψάλτη και Πορίχη Σπυρίδωνα υποψήφιο Κληρικό, επιβραβεύων τη διακονία τους στο Αναλόγιο και το Ιερό Βήμα, προς τους οποίους ευχήθηκε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την προσφορά τους προς την Εκκλησία.

Το πρωί της 10ης Φεβρουαρίου, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, με τη συμμετοχή όλων των Ιερέων της νήσου και παρουσια του Δημάρχου και των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας, Περιφερειακών Συμβούλων, καθώς και Εκπαιδευτικών και Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.Σύσωμος ο λαός της Κέας τίμησε την εορτή του Πολιούχου του νησιού, Αγίου Χαραλάμπους.

Προ του πέρατος της Πανηγυρικής Θείας Μυσταγωγίας, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κέας, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Ελευθέριος Δεμέναγας, προσφώνησε το Σεβασμιώτατο και του ευχήθηκε για τη συμπλήρωση δεκαετούς Ποιμαντορίας (Το κείμενο επισυνάπτεται παρακάτω)

Προσφώνηση Αρχιερατικού Επιτρόπου Κέας Πρωτοπρ. Ελευθερίου Δεμέναγα

"Σεβασμιώτατε Δεσπότη και Πατέρα μας,

Φέτος συμπληρώσατε δέκα χρόνια Αρχιερωσύνης..

Δέκα χρόνια πέρασαν, και όμως όλοι έχομε την εντύπωση ότι ήταν χθές, όταν Σας υποδεχθήκαμε στον λιμένα της Κορησσίας και έπειτα κάτω εδώ, στην «πιάτσα», και, εν μέσω πλήθους κόσμου και κωδωνοκρουσιών, πορευθήκατε προς τον Πολιούχο Άγιο Χαράλαμπο και τελέσατε τον πρώτον Σας στην Κέα Αρχιερατικό Εσπερινό.

Την κυριώνυμον ημέρα, στον ανθοστόλιστο Μητροπολιτικό Ναό, ο οποίος με την άοκνη φροντίδα του αειμνήστου πατρός Μιχαήλ Χαστά έλαμπε στη κυριολεξία, τελέσατε την πρώτη Αρχιερατική Σας Λειτουργία σ'αυτό το νησί, που το γνωρίζατε πολύ καλά από τα πρώτα βήματα της Ιερωσύνης Σας.

Από τότε μέχρι σήμερα είναι σαν να πέρασε μόνο μία ημέρα, διότι η παρουσία Σας εδώ είναι καθημερινή, και αυτό δεν αποτελεί σχήμα λόγου.

Δεν νομίζω ότι στο παρελθόν στη Ιερά Μητρόπολη Σύρου οι Προκάτοχοί Σας να είχαν επισκεφθεί ποτέ, τόσες πολλές φορές ,τα νησιά της Μητροπολιτικής μας Επαρχίας, αρκεί κανείς να διαβάσει το καθημερινό Σας πρόγραμμα και θα καταλάβει.

Ταπεινή μου γνώμη είναι, ότι θα πρέπει να εκδώσετε σε βιβλίο όλα τα Δελτία Τύπου που λαμβάνομε , για να αποτυπωθούν όλες αυτές οι προσπάθειες που καθημερινά κάνετε, προκειμένου να είσθε κοντά στο ποίμνιο Σας.

Αυτό δείχνει την αμέριστη πατρική αγάπη Σας προς όλους εμάς, την αγωνίας Σας , για τη σωστή διαποίμανση μιας Μητρόπολης, που νομίζω ότι είναι γεωγραφικά η πιο δύσκολη από πλευράς επικοινωνίας, και αυτό σας αναγκάζει να μεταχειρίζεστε όλα τα μέσα συγκοινωνίας, πλοία, ταχύπλοα, φουσκωτά σκάφη, ελικόπτερα και αεροπλάνα,προκειμένου να ευρίσκεσθε κοντά μας και να συνεορτάζετε μαζί μας.

Αλλά και στον τομέα της Φιλανθρωπίας αυτά τα δέκα έτη έχετε κάνει μεγάλα και θαυμαστά πράγματα, είναι αμέριστη η έμπρακτη αγάπη Σας καθημερινώς ,για κάθε απλό άνθρωπο που θα κτυπήσει την πόρτα του Επισκοπείου και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε

Με καινοτόμες ιδέες που πηγάζουν μέσα από την πατρική Σας αγωνία για τον δοκιμαζόμενο λαό, προσφέρετε λύσεις στα προβλήματά του, δίνετε ελπίδα,στα νέα παιδιά, τον άνεργο και τους γέροντες, μέσα από τα ιδρύματα, τα οποία κάτω από την ανύστακτη επίβλεψη Σας παρέχουν άριστες υπηρεσίες.

Σεβασμιώτατε,

Η καθημερινή Σας αυτή προσφορά και προσπάθεια, δεν σταματάει μόνο σε όσα προανέφερα, επεκτείνεται στο καθένα από μας προσωπικά ,σε κάθε Ιερέα της πολυνησιακής Σας περιφέρειας, σε κάθε Εκκλησιαστικό Επίτροπο των Ενοριών, και στις οικογένειες όλων μας.

Με διάκριση, με πατρική αγάπη, αλλά και με σθένος και σοβαρότητα, που πηγάζουν από την μεγάλη ευθύνη, που έχετε επωμισθεί απέναντι στον Κύριον, πάντοτε φροντίζετε σαν στοργικός πατέρας να μας στηρίζετε πνευματικά ,ανεβαίνοντας πολλές φορές στα όρη για το ένα ,αφήνοντας τα ενενήκοντα εννέα!

Διότι πολλές φορές χάνομε τον προσανατολισμό μας, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής ,που θέλει τον άνθρωπο χωρίς ταπείνωση ,χωρίς σεβασμό ,αλλά γεμάτο εγωισμό και ματαιοδοξία.

Για όλα τα παραπάνω, Σας ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας και Σας ευγνωμονούμε, δεόμενοι προς Κύριο, υπέρ της υγείας, της ευημερίας και της μακροημερεύσεώς Σας, και ευχόμαστε να έχετε τα έτη του σήμερα εορταζομένου Αγίου Χαραλάμπους και πάντα να λάμπετε «ως πόλις επάνω όρους κειμένη»!.

Σε ανάμνηση αυτής της στιγμής, παρακαλώ να δεχθείτε εκ μέρους όλων των αδελφών Ιερέων του νησιού, ένα συμβολικό δώρο, ένα ζεύγος δικηροτρίκηρα, πενιχρής υλικής αξίας μεν, αλλά μεγάλης πνευματικής, διότι κάθε φορά που θα μας ευλογείτε με αυτά,θα υπενθυμίζετε σε όλους μας « ότι ο λύχνος τίθεται επί την λυχνίαν και λάμπει πασι τοις εν τη οικία ,και ότι φώς Χριστού φαίνει πάσι»!

Εις πολλά Έτη Δέσποτα. Άξιος !"

Ο Σεβασμιώτατος, στην αντιφώνησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «..... Σήμερα, μου υπενθυμίσατε το λόγο του Μεγάλου Βασιλείου «είς μοι σκοπός, το πανταχόθεν οικοδομείσθαι την Εκκλησίαν». Ένας είναι ο σκοπός μου, με όλες μου τις δυνάμεις και μέχρι το τέλος της ζωής μου να προσπαθώ και να συμβάλω με κάθε τρόπο, ώστε να οικοδομείται στις ψυχές των ανθρώπων ο Λόγος του Θεού, και να συνεργώ, με τις μικρές μου δυνάμεις, στο έργο της ενότητος της Εκκλησίας, όπως αυτή εκφράζεται στο πρόσωπο του Χριστού....»

Στη συνέχεια, τίμησε με το χρυσό Σταυρό της Οσίας Μεθοδίας τον αποχωρούντα Εφημέριο του Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Κορρησίας, Πανοσιολ. Αρχιμ. Διονυσιο Τζουβάρα, και απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη στον Εφημέριο του Ι. Μητροπολιτικού Ναού.

Ακολούθως, ευλόγησε την κοπή της Αγιοβασιλειόπιτας, που είχε προετοιμάσει ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κέας για τους Ιερείς και το λαό, ευχαρίστησε τους Εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, για την παρουσία τους και τόνισε: «.... Ο Άγιος Χαραλάμπης σήμερα μας προτρέπει όλους, χάριν αυτών των παιδιών, να προσπαθήσουμε ώστε να μη διαψεύσουμε τις ελπίδες τους, να μείνουμε ενωμένοι, ο ένας να στηρίζει τον άλλο, αλλήλων τα βάρη να βαστάζουμε και να συνοδοιπορούμε μονοιασμένοι, σε πείσμα των καιρών και όσων υποβλέπουν την Πατρίδα μας, την ιστορία και τον Πολιτισμό της...», ευχόμενος σε όλους να έχουν υγεία και δύναμη.

Κατόπιν, προέστη της πανδήμου Λιτανείας της θαυματουργού εικόνος του Αγίου Χαραλάμπους , στους γραφικούς δρόμους της Ιουλίδας.

Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Καστριανής της Κέας επισκέφθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, που έμεινε αποκλεισμένος στο νησί λόγω της απεργίας των πλοίων, και συζήτησε με τον Αρχιερατικό Επίτροπο Κέας και Υπεύθυνο του Προσκυνήματος, Πρωτοπρ. Ελευθέριο Δεμέναγα, θέματα, που αφορούν τη λειτουργία του, καθώς και τη διοργάνωση πνευματικών και πολιτιστικών Εκδηλώσεων, με τη συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από την ανοικοδόμηση της ποτέ Μονής και σήμερα ως Προσκυνήματος λειτουργούσης Παναγίας Καστριανής, όπου φυλάσσεται και η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου.

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος, πριν αναχωρήσει από την Κέα, επισκέφθηκε το φάρο «Αγιος Νικόλαος», που βρίσκεται στο λιμάνι της Κορρησίας, όπου και το Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, και το «πέρασμα», από το οποίο, το 1804, ο Λάμπρος Κατσώνης κατόρθωσε, όντας αποκλεισμένος από τον Τουρκικό στόλο στο λιμάνι της Κέας, να διαφύγει με τη μικρό πλοίο του προς το πέλαγος, γλιστρώντας το πάνω σε πίσσα.

 

WebDesign: activeart.gr