Get Adobe Flash player

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ κ. ΔΩΡΟΘΕΟΥ Β΄ ΣΤΗΝ ΚΕΑ

 "Να έχετε στόχους και όνειρα, και να είστε βέβαιοι ότι με επιμονή, αγάπη για μάθηση και πίστη στο Θεό, θα τα κερδίσετε!"

 Με αυτούς τους λόγους, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ συνόψισε την ομιλία του προς τους μαθητές όλων των Σχολείων της Κέας, οι οποίοι πρόθυμα αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του και παρακολούθησαν την ιερά Ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, που τέλεσε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Δημοτικάς), στην Ιουλίδα της Κέας, αφιχθείς το πρωί με σκάφος από το Λαύριο.

 Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ διένειμε στους μαθητές βιβλία εποικοδομητικού περιεχομένου και συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την ευγενική και φιλακόλουθη παρουσία τους.

 Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας και ενημερώθηκε από την Αρχαιολόγο κα Ελευθερία Μορφωνιού.

 Το απόγευμα, παρέστη σε Ημερίδα των Εκπαιδευτικών της Κέας, που διοργάνωσε ο Δήμος Κέας, με θέματα "Σύγχρονοι μέθοδοι στη χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στην Εκπαίδευση και στη Φυσική", και απηύθυνε χαιρετισμό προς τους Εκπαιδευτικούς, στον οποίο, μεταξύ άλλων ανέφερε:

 ".. Στούς δύστηνους και χαλεπούς τούτους καιρούς, είναι εθνική, πλέον, επιταγή, να διαπλάσουμε μέσα στα Σχολεία δυνατούς και αισιόδοξους χαρακτήρες, με σταθερή και διαρκή αγωνιστικότητα, ώστε να μην λυγίζουν μπροστά στις δυσκολίες και τις δυσμενείς συνθήκες της βιοπάλης.

 Να μορφώσουμε νέους με διαυγή διάνοια, ισχυρή και αγαθή βούληση, φιλάνθρωπα και ευγενή αισθήματα, βαθιά κατανόηση και ειλικρινή ανιδιοτελή συμπαράσταση σε όλους τους συνανθρώπους τους.

 Αλλά, το ζητούμενο, δυστυχώς, στις μέρες μας δεν είναι να φτιάξουμε ελεύθερους ανθρώπους, με συγκροτημένη προσωπικότητα, υπεύθυνους, έτοιμους να σταθούν κριτικά σε ό,τι αλλοιώνει την ομορφιά της ζωής, αλλά εξαρτήματα για να λειτουργήσει καλά η μηχανή της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

 Η παιδεία όμως δεν πρέπει να αποβλέπει ούτε μόνο στην παραγωγικότητα, ούτε μόνο στις όποιες ανάγκες του κράτους, αλλά οφείλει να οδηγεί τους νέους στην ανακάλυψη του μυστηρίου της ζωής, στην κατάκτηση της ελευθερίας, στην αναζήτηση της αληθείας, στη μύησή τους στην παράδοση του τόπου τους και στον πολιτισμό, στη μεταμόρφωσή τους.

 Το βάρος της ευθύνης αυτής απέναντι όχι μόνο στα σημερινά παιδιά, αλλά και στις γενιές που έφυγαν και στις γενιές, που θά `ρθουν, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν το φέρει το απρόσωπο Κράτος, αλλά κυρίως οι Εκπαιδευτικοί, που αγωνίζονται καθημερινά στα «μαρμαρένια αλώνια» των Σχολείων να μορφώσουν τη νέα γενιά!

 Στα χέρια των Εκπαιδευτικών μας, μετά την οικογένεια, βρίσκεται η έξοδος από τα πολλαπλά σημερινά αδιέξοδα, η οποία, όμως, απαιτεί υπέρβαση των προσωπικών τους αδυναμιών, ελλείψεων, παραλείψεων και προσωπικών επιλογών.

 Γιατί, είναι οι διαμορφωτές της αυριανής Ελλάδος και όχι οι αναπαραγωγοί της σημερινής πραγματικότητας...

 Δύσκολο έργο, αλλά και τόσο μοναδικό στη μεγαλωσύνη του!

 Γιατί, όπως εύστοχα υπογράμμισε ο Γ. Δροσίνης «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αποστολή για έναν άνθρωπο απ’ το να φωτίζει με το ψυχικό του φως τις αφώτιστες, τις σκοτεινές ψυχές και δεν έχουμε τίτλο πνευματικής ευγενείας ανώτερο απ’ τον τίτλο του διδασκάλου, αφού τον τίτλο αυτό πήρε κι ο Θεός, όταν κατέβηκε στη γη κι έγινε άνθρωπος.»

Προ της αναχωρήσεώς του από την Κέα, ο Σεβασμιώτατος κ, Δωρόθεος Β΄ πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Καστριανής.

Γράφτηκε από τον κ. Αλέξανδρο Μαρκουίζο

 

WebDesign: activeart.gr